Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
. . . . min dagbok om håndarbeid, gjenbruk, mat, interiør, turene mine, og andre ting som skjer mellom himmel og jord . . . .

søndag 17. februar 2013

Mindfullness!

Så et  innslag på Nyhetsmorgen i dagmorges på Tv2. Fikk dessverre bare med meg slutten, men det handlet i allefall om mindfullness. En ung kvinne ble intervjuet og fortalte at hun hadde hadde god hjelp av denne teknikken. Videre ble en mann også intervjuet, han holdt kurs i hvordan bruke mindfullness. Det var tydelig at de to nyhetsmennene var rimelig skeptiske til dette. Det ble viktig for dem å få vite hvor mye penger mannen tok for å holde kurs.

Mindfullness handler om tilstedeværelse i sitt eget liv og kan brukes til stressmestring. Dette er etterhvert blitt en annerkjent, kognitive metode for å mestre hverdaglivets utfordringer. I psykiatrien brukes dette som terapiform i tillegg til annen behandling som samtaler, gruppeterapi, fysisk aktivitet, medisiner osv. Jeg har selv brukt dette i mitt arbeid i psykiatrien og bruker det bevisst i mitt eget liv.
Når du først ligger i gresset.........
Det handler ofte om enkle teknikker for å samle seg selv i en hverdag hvor vi ofte utsettes for et heftig kjør. Vi har tusen ting vi skal rekke..., huske på..., være med på... for å henge med på livets karusell. Av og til må vi rett og slett bare stoppe opp og kjenne etter. Hvor er jeg?  Står jeg stødig her jeg står? Hvor er pusten min? Hva skjer rundt meg akkurat nå?
Så du denne i vinduskarmen din?
Min beste opplevelse av å være til stede er når jeg tar sekken på ryggen og går ut i naturen. Da legger jeg vekk alle problemer og utfordringer jeg måtte ha og er 100 % tilstede. Kjenner vinden i ansiktet, hører regnet som slår mot hetta på anorakken eller kjenner sola som stikker meg både her og der. Eller myggen, for den saks skyld. Etter en sånn tur opplever jeg at jeg er ganske tanketom til slutt, men sitter igjen med fantastiske sanselige opplevelser. Og er fullstendig utkvilt i hodet mitt.
Skjønnhet på en enkel grein.
Når jeg er sammen med mine barnebarn blir jeg tvunget til tidstedeværelse. Barn har en egen evne til å være tilstede i eget liv. Og nå klarer jeg på en helt annen måte å være der sammen med dem. Her har vi masse å lære.
"Hva skjer her da?", lurer han på.
Å være tilstede i eget liv krever bevissgjøring og øvelse. Vi må klare å integrere denne tilstedeværelsen i oss. Men det kan være utfordrende når en opplever at stress og mas tar helt overhånd. Da er det viktig å huske at øvelse gjør mester og vi må ikke gi opp.
Bølger mot svaberg, verdt et studie

Det finnes masse god litteratur på internett for den som ønsker å lese mer. Jeg anbefaler på det varmeste. Alle kan finne sin måte å være til stede i eget liv på. Jeg har funnet min :)

Vær til stede og ha en god søndag!
Anette

4 kommentarer:

 1. Kan bare si meg så hjertens enig! I dag var det en lang tur ut i solskinnet, og kjenne kulden bite i kinnene.. Når jeg går tur ute så tømmes hodet for tanker... Og så var det dobbelt glede da jeg kom hjem for barnebarnet var her.. Herlig.. Han var så sint på sin mamma for han ville ikke hjem..

  Ha en fin, fin søndag..

  Klem

  SvarSlett

 2. Takk for godt innlegg, Anette ! Nyttige metoder til å samle seg,og få klare tanker. For meg nytter det og å legge seg i godstolen med godt ullplaid over både kropp og hode.Tenker liksom klarere da,får ting på plass,og blir enig med meg selv. Det beste er jo å gå ut på tur,alene og, da får tankene hvile, og vi er nær i nuet, ofte dukker det opp nye ideer om hvordan ting skal gjøres.
  Gratulerer med nytt barnebarn! De er heldige som har deg til Bestemor!
  Takk for invitasjon til heklekurs,Ja,eg vil gjerne komme da det lir på og det passer slik. Holder på å strikker Marius-gensere nå,er begynt på den 3.
  Ønsker deg en fin kveld og uke ! Hilsen Reidun.

  SvarSlett
 3. Flott innlegg og jeg er helt enig med deg.... Å lære seg å være tilstede, senke skuldrene og fylle lungene med oksygen er en fin egenskap og nyttig i hverdagen. Altfor mange springer fra det ene til det andre i steden for å stoppe opp av og til og kjenne på alt det gode livet har å by på om en tar seg litt tid til å kjenne etter.

  SvarSlett
 4. Flott innlegg! Å være tilstede i livet- her og nå -kan være en kunst i en hektisk hverdag, men det er jo så viktig!

  SvarSlett