Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
. . . . min dagbok om håndarbeid, gjenbruk, mat, interiør, turene mine, og andre ting som skjer mellom himmel og jord . . . .

lørdag 31. august 2013

Besøk på Kjerringøy!

 På besøk i Bodø i sommer, ble vi blandt annet tatt med på tur til Kjerringøy. Denne dagen ble helt magisk. Nydelig vær, sol fra neste skyfri himmel og helt vindstille. Her besøkte vi Kjerringøy handelssted som er et autentisk og godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet.

 Handelsstedet ble grunnlagt på slutten av 1700 – tallet. Det ble drevet handel på et stort omland og var også gjestgiveri for reisende. I tillegg ble det brukt som overnattingsplass for lofotfarere. Her er bilde fra baksiden av handelsstedet som hadde en stor og flott hage.

 Her er stedet fra sjøsiden, hvitmalt og vakkert. At huset bare var hvitmalt på ene siden har nok noe med at dyr maling bare ble brukt på framsiden. Baksiden ble ikke prioritert på samme måte.

Leser i informasjonen om plassen at det kunne ligge hundrevis av båter dratt opp på land ved Kjerringøysundet, og at  Kjerringøy etterhvert ble det rikeste handelsstedet i Nordland. 

 Ser for meg det yrende livet det må ha vært her i sin tid. Sjøfolk som bærer forsyninger ombord for lange sjø- og fangstreiser. Folk som møtes etter langt fravær og får høre nytt om venner og kjente. Fattigfolk og rikfolk...., klasseskillet gjorde seg nok godt gjeldene på denne tiden.

 Hvit sand og soltørket treverk... vakkert, vakkert.......

 I dag drives stedet som museum. Mange av bygningene står åpne og tilgjengelig, og gir et godt bilde av dagligliv og handel fra 1800- tallets Nordland.

Vi kom så sent på dagen at det var stengt, men ikke vanskelig allikevel å forestille seg hvordan det kan ha vært her på den tiden....

Stedet har også vært benyttet som bakgrunn for flere kjente Tv-serier og filmer. Blandt annet er Knut Hamsuns "Benoni og Rosa" og Herbjørg Wassmos " Dina" spilt inn her. 

 Herlig lukt av tang og tare.....


Vakker natur som viste seg fra sin beste side, men høst og vinterstormene fortonet seg nok ganske anderledes enn det vi får inntrykk av fra disse bildene.

Sånn var vår flotte dag her på Kjerringøy, den går ikke så lett i glemmeboken. 
Takk for følget!

Anette


7 kommentarer:

 1. For et idyllisk sted. Så utrolig vakkert det ser ut til å være der. Kan tenke meg dere storkoste dere på ferie. Vakre bilder du har tatt.

  Og du...den brokkolisalaten du viser i innlegget under her, ser jo bare helt nydelig ut ;-) Nam!

  Ha en super søndag!

  SvarSlett
 2. Virkelig et flott sted som jeg bare må få besøkt en gang.. Dessverre er det jo sånn at man valfarter utenlands og ikke besøker sin egen del av landet.. Det var stor klasseskille før.. Tenk å ro på Vestfjorden i åpen båt som de drev med før.. Grøsser...

  Tenker dere hadde en virkelig en magisk dag, og filmene har jeg sett..

  SvarSlett
 3. Her så det så stille og harmonisk ut, herlig!

  SvarSlett
 4. Artig at du har med så mye historikk! Teksten utfyller de flotte bildene dine, og stedet er så vakkert! Fine minner å varme seg på når høsten og vinteren kommer.

  Ønsker deg ei fin uke!

  Klem

  SvarSlett
 5. Hjertelig takk Anette for fine reise med deg til Kjerringøy... og jeg har funnet boken Dina fra Herbjørg Wassmo i Internet med tysk språk og har bestille for meg. Kanskje jeg finner filmen også - det var en kooproduksjon Norge, Danmerk, Sverige Tyskland ... jeg håper jeg kan se filmen.
  En fin uke fortsatt ønsker deg og klem fra Viola.

  SvarSlett
 6. Flotte bilete! Såg ut som ein kjekk plass å besøke. Må hugse det, viss eg ein gong skulle ende opp i nærleiken av Bodø... Enn så lenge var det kjekt å bli med på eit lite besøk her på bloggen din!

  SvarSlett